top of page
Search

Facebook, Oculus Quest si Horizon Workrooms, ce sunt toate acestea?

In ultimele zile s-a tot vorbit despre Horizon Workrooms si cum Facebook pune mai mult accent pe dezvoltarea spatiilor de realitatea virtuala.

Horizon Workrooms e cel mai nou produs de acest gen, un spatiu colaborativ virtual care le permite atat userilor din chat cat si celor din VR, cu ajutorul castilor Oculus Quest, se sa intalneasca in mediul virtual si sa lucreze impreuna. Platforma se transforma, practic, intr-o sala de sedinte unde fiecare are propriul sau birou. Utilizatorul este invitat sa isi deseneze forma biroului, la fel cum ar face cu spatiul de joaca din Oculus Quest, iar ecranul laptopului apare in mediul virtual prin intermediul unei aplicatii instalate fie pe PC fie pe Mac.



Lucrurile merg cu atat mai departe incat poate fi inclusa si tastatura in mediul VR, desi pentru moment doar o parte din deviceuri sunt suportate de platforma, insa developerii promit ca mai multe modele vor fi in curand incluse. Aplicatia are si o tabla, pe care utilizatorii pot scrie, iar informatia ramane salvata, pot introduce in VR un chat video cu alti parteneri de sedinta, intr-un format fie de tip sala de sedinte, cu mese drepte sau rotunde, fie de tip prezentare.

Intr-adevar, sistemul este perfectibil si inca exista o problema cu raspunsul real time la miscarile tastaturii sau mouseului, dar cu siguranta este ceva ce va fi remediat pe viitor. In schimb, avatarurile raspund foarte bine si reproduc cu succes miscarile mainii si ale buzelor pentru cei care vorbesc in cadrul prezentarii.



Mai mult, exista si optiunea de a lua notite sau a scris in VR, tinand controllerul ca pe un marker mai gros. In plus, elemente din realitatea imediata pot fi introduse in mediul virtual, spre exemplu o poza de pe desktop poate fi urcata in prezentarea de pe tabla, iar Horizon Workrooms functioneaza chiar ca un manager de sedinte, in care administratorii pot trimie invitatii pentru a participa la sedinte.

Horizon Workrooms e un produs bun, care insa mai are nevoie de imbunatatiri pentru a prinde cu adevarat si a reusi sa inlocuiasca macar partial sedintele pe alte platforme gen Zoom.

4 views0 comments
bottom of page